Włoska pizza. Czyli jaka?

Czy może być coś lepszego niż prawdziwa, rozpływająca się w ustach, Włoska pizza? Warszawa Mokotów, Wola, Bielany, w każdej dzielnicy naszego miasta bez trudu znajdziemy pizzerie, gdzie podawana jest pizz przyrządzona według przepisu z Italii. Jak powinna być przygotowana taka pizza?

Włoska pizza powinna być cienka, a ciasto musi być chrupkie i przygotowane tak, aby nie wchłaniać sosu czy dodatków

Sama pizza powinna smakować świeżo zerwanymi pomidorami oraz aromatycznymi ziołami. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zastosowanie odpowiedniej mąki. Ta powinna być bogata w gluten. Doskonale łączy on poszczególne składniki i sprawia, że ciasto można łatwo rozciągnąć. Musimy pamiętać, że prawdziwa pizza z południa, powinna być przygotowywana całkowicie ręcznie. Oznacza to, że nie używamy wałka do rozciągnięcia ciasta. Wszystkie składniki powinny być też dodawane w odpowiedniej kolejności. Oliwę dolewamy zatem na samym końcu wyrabiania ciasta. W ten sposób nabierze ono większej chrupkości. Następnie ciasto wędruje do pieca. Powinien być to piec chlebowy, koniecznie opalany drewnem. Temperatura w nim panująca musi przekraczać czterysta stopni Celsjusza. Kiedy ciasto będzie już gotowe, może być lekko przypieczone, to wyjmujemy je z pieca. Oczywiście wcześniej musimy lekko posmarować ją sosem oraz nałożyć wybrane przez nas dodatki.

Włoska pizza. Czyli jaka?

W tym miejscu należy się na chwilę zatrzymać

Włoska pizza to wyrób oszczędny. Nie znajdziemy tam kilkunastu dodatków, skapującego sera czy bogactwa warzyw. Maksymalnie dodać możemy cztery składniki. Chodzi o to, aby nakładane na pizze dodatki, nie zdominowały potrawy i nie przyćmiły smaku ciasta. Bardzo ważny jest sos do pizzy. Ten najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej. Dzięki temu przyprawy przegryzą się z pomidorami i sos będzie bardziej aromatyczny. Sos powinien bazować na pomidorach lub passacie pomidorowej oraz oregano i ewentualnie bazylii. Samo ciasto możemy następnie posypać mozzarellą oraz dodać oliwki lub też owoce morza.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-rakowiecka

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *