Kilka słów o rodzajach materiałów opałowych

Kilka słów o rodzajach materiałów opałowychKażdy właściciel domu jednorodzinnego przynajmniej raz do roku zadaje sobie pytanie jaki materiał opałowy kupić. Drewno, węgiel, gaz ziemny – trudno jest wyobrazić sobie ogrzewanie budynku w inny sposób, choć oczywiście istnieją takie możliwości. Warto jednak wiedzieć, gdzie kupować oraz czym się kierować przy wyborze, aby dany materiał opałowy dał nam sto procent swoich właściwości.

Tradycyjna skuteczność

Węgiel jest niezwykle skutecznym sposobem ogrzewania domów jednorodzinnych, co powoduje, że równocześnie cieszy się on bardzo dużą popularnością. Trzeba przyznać, że cena węgla oraz koszty jego eksploatacji to gwarancja doskonałej sprawności spalania. Właściciele nowoczesnych pieców węglowych mogą spodziewać się sprawności rzędu nawet 90 procent.

Zdecydowanie najpopularniejszymi rodzajami węgla, jakie obecnie kupujemy, są węgiel orzech, kostka, ekogroszek (sprawdź), koks oraz miał. Jeżeli chodzi o najbardziej uniwersalny materiał opałowy to bez wątpienia jest to węgiel orzech. Rosnącą popularnością wśród rodzajów węgla opałowego cieszy się natomiast ekogroszek.

Ekologia przede wszystkim

Drewno to z pewnością najbardziej ekologiczny i tradycyjny materiał opałowy. Trzeba jednak przyznać, że jest to dość kosztowny sposób ogrzewania domu. Można zakupić je w dwóch wersjach: przetworzonej oraz nieprzetworzonej. Jeżeli chodzi o drewno nieprzetworzone to będą to szczapy, zrębki, wióry oraz trociny, natomiast drewno przetworzone to brykiety oraz pellety. Najczęściej drewno jest wykorzystywane w tradycyjnych kominkach, gdyż nie tylko przyjemnie ogrzewa wnętrze, ale również zapewnia niepowtarzalny klimat.

Jak kupować?

Zarówno węgiel, jak i drewno mają swoich przeciwników oraz zwolenników. Przy zakupie jednak należy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że będziemy zadowoleni z wybranego materiału. W przypadku węgla ważny będzie jego typ, klasa, sortyment oraz gatunek. Jeżeli chodzi o drewno, warto zobaczyć, w jaki sposób było ono wcześniej przygotowywane i przechowywane, gdyż ma to wpływ na spalanie.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *