Dodatki do pizzy – regionalne preferencje

Dodatki do pizzy – regionalne preferencje

Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie – każdego roku sprzedaje się 5 miliardów kawałków tego włoskiego przysmaku. Zdecydowana większość smakoszy ceni ją za różnorodność w wyborze dodatków, dzięki czemu za każdym razem można delektować się zupełnie innym smakiem. I chociaż wśród najpopularniejszych składników pizzy znajduje się sos pomidorowy, ser i bazylia, to tak naprawdę każdy kraj podaje ją na swój sposób.

Anglia

Anglicy to naród ceniący swoją lokalną tradycję. Jednak i oni nie potrafią zrezygnować z tradycyjnej włoskiej potrawy. Znaleźli jednak na nią zupełnie inny sposób – podają ją z ziemniakami, fasolą, jajkami, boczkiem i kiełbasą. I co więcej – spożywają ją na śniadanie.

Francja

We Francji króluje pizza o nazwie flambee, która pochodzi z rejonu alzackiego. Potrawa ta charakteryzuje się bardzo cienkim ciastem, na którym układa się cebulę oraz skwarki z boczku. Całość polewana jest śmietanowym sosem.

Dania

Duńczycy to naród, który może się pochwalić jedną z najdziwniejszych tradycji dotyczących pizzy. Otóż w kraju Andersena tradycyjny włoski placek podaje się z końskim mięsem.

Kostaryka

Kostaryka to kolejne państwo, które zaskakuje nietypowymi dodatkami do pizzy. Mieszkańcy tego kraju lubują się w ekstrawaganckich połączeniach – włoski placek spożywają z krewetkami lub kokosem.

Rosja

Podczas wizyty w Rosji warto skusić się podawaną tam pizzę. I od razu ostrzeżenie – osobom o wrażliwym nosie ten zapach może nie przypaść do gustu. Dlaczego? Otóż najpopularniejszą pizzą w Rosji jest ta podawana z sardynkami, makrelą, łososiem, tuńczykiem, czerwonym śledziem oraz cebulą.

Indie

Wśród mieszkańców Indii popularnością cieszy się pizza podawana z kurczakiem tandoori lub baraniną. Taki zestaw najczęściej polewany jest bardzo dużą ilością majonezu.

Brazylia

Brazylia to kolejny południowoamerykański kraj, który posiada własną odmianę włoskiego placka. W królestwie samby wśród dodatków do pizzy króluje zielony groszek, marchewka, buraki, rodzynki i przepiórcze jaja. Jedyne co pizza brazylijska ma wspólnego z tą włoską, to ciasto – jest bardzo cienkie.

Tradycyjne włoskie danie spopularyzowane przez mieszkańców Neapolu rozpowszechniło się na całym świecie. I chociaż baza pozostała taka sama, to dodatki bywają bardzo różne. Ale zawsze jest to nieśmiertelna pizza. Lublin zaprasza na jej różne odmiany. I chociaż brakuje tu tych najbardziej ekstrawaganckich połączeń, to jednak każdy znajdzie coś dla siebie.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *